Met het boek ‘Van slippendrager tot lokale Wilders’ heeft Peter Frans Koops een uniek verhaal over de plaatselijke politiek geschreven. Het boek bevat dagboeknotities en beschouwingen over politiek, maatschappij en kerk. De ondertitel luidt; ‘Memoires van een gepassioneerd tegendraadse moraalridder over een decennium lokale politiek in de gemeente Bunschoten. Het boek is vlot geschreven en leest gemakkelijk weg. Koops analyseert de gebeurtenissen en geeft zijn ongezouten mening al zoekende naar de waarheid over tal van onderwerpen. Dit alles is verweven met autobiografische elementen en het spelen met de Nederlandse taal. Er staan ook veel nieuwtjes in het boek en nog niet eerder gepubliceerde meningen en feiten uit de afgelopen jaren. Ook is een namenregister en een kijkje in de toekomst opgenomen. Voor de geïnteresseerde inwoners uit Bunschoten is het boek te koop voor de intekenprijs van €12,50. Het eBook en een DVD over de islam zit hier dan zelfs extra bij in. Op de website
www.pumbo.nl/boek/peterfranskoops is een fragment, de inhoudsopgave en het namenregister te lezen. De samenvatting op de cover bevat de volgende tekst.
In 2002 hielp Peter Frans Koops een kennis met het opvullen van plaats twee van de kieslijst van de nieuwe politieke beweging Betaalbaar Bunschoten. Als onervaren broekje kwam hij na succesvolle verkiezingen meteen in de gemeenteraad terecht. Hier vervulde hij op een heldere, ietwat tegendraadse, manier de rol van het oppositie voeren. Met de uitgave van nieuwsbrieven ter verantwoording aan de burgers, pittige confrontaties in de raadszaal en een actuele partijwebsite zette hij samen met zijn partijgenoot in combinatie met de vele gesprekken op straat de jongste partij stevig op de kaart van de lokale politiek. Na een nog betere verkiezingsuitslag in 2006 kwam zijn partij in de coalitie en leverde een wethouder. Maar door interne strubbelingen, onervaren wethouders en onvoldoende wederzijds vertrouwen ging het bergafwaarts met de partij. De kiezers spuugden BB in 2010 uit. Peter Frans Koops, die inmiddels zelfs door BB was geroyeerd, behaalde met zijn nieuw ontworpen Spakenburgse Vrijheids Partij wel een zetel en mocht van het kiezersvolk in de raad blijven. De SVP haalde door haar charmes voor de landelijke PVV en de overeenkomstige bedenkingen bij een opkomende islam in West-Europa zelfs de landelijke media. Koops ontpopte zich in deze periode ook als schrijver van opinieartikelen over met name de PVV, ChristenUnie en het islamdebat. De combinatie van christen zijn en stemmen op de PVV werd door hem ook vaak uitgelegd in lezingen en in de media. Bovendien ageerde hij tegen bedekte anti PVV uitlatingen vanaf de kansel en wisselde hierover correspondentie met de kerkenraad. Op plaatselijk niveau implementeerde hij ook een aantal malen een islam onderwerp, wat nogal eens vuurwerk opleverde in de raadszaal. De SVP positioneert zich in het politiek spectrum op de rechterflank en combineert progressieve ideeën met conservatieve standpunten. In het afgelopen decennium heeft de fractievoorzitter van de SVP zich altijd erg transparant opgesteld, hij zou zich immers als een grijze muis doodongelukkig voelen. In dit boek neemt hij de lezer mee op zijn reis in het politieke landschap dat voor hem veel verder reikt dan Bunschoten-Spakenburg. Peter Frans Koops (1966) is getrouwd, heeft twee zonen en een kleinzoon.