maandag 16 april 2012

Interview VWO-5 scholiere over PVV meldpunt Polen

vraag 1: Vindt u dat er overlast door Polen plaatsvind, zo ja wat voor overlast?

Er zijn veel meer Polen en ander Oosteuropeanen naar Nederland gekomen dan aanvankelijk de bedoeling was. Dit heeft overlast gegeven in de vorm van criminaliteit, toename van uitkeringen en daklozenopvang. Ook openbare dronkenschap en geluidsoverlast. Ook is er de klacht dat ze onze banen afpikken. De problemen zijn al eerder gesignaleerd door de politie en justitie en zijn nu door de PVV op de politieke agenda gezet. Eerder deed de Socialistische Partij (SP) dit via een meldpunt en nu dus de PVV waar alle tegenstanders van de PVV over vallen, hetgeen nogal hypocriet is. Persoonlijk ervaar ik geen overlast door Polen, ze wonen zelfs heel dichtbij en zijn rustige mensen. In Bunschoten valt de overlast wel mee is mijn inschatting.

vraag 2: Moeten wij ons aanpassen aan de Poolse cultuur of moeten zij zich aanpassen aan onze cultuur?

Als er al sprake is van aanpassing dan lijkt het mij logisch dat gasten zich aanpassen aan de normen en waarden die gelden in het land waarnaar men emigreert. Op het vlak van openbare dronkenschap en geluidsoverlast kunnen wij als Nederlanders er ook wel wat van. Ik denk dat er met normaal goed fatsoen heel wat problemen zijn te voorkomen. Ik heb niet de idee dat Polen een cultuur meebrengen die zij ons willen opdringen zoals bijvoorbeeld Turken en Marokkanen doen die Nederland een islamitische cultuur willen opdringen. En in deze cultuur zitten zaken als ,vrouwen geen hand geven, ongelijkwaardigheid tussen man en vrouw, geen scheiding tussen Kerk en Staat, minder rechten voor Joden, Christenen, homo’s en andersdenkenden, halal vlees in scholen en kantines opeisen. Dit zijn zaken die spelen niet bij de Polen.

vraag 3: Vindt u het meldpunt een goed initiatief om overlast te verhelpen of denkt u dat er andere oplossingen voor zijn?

Ik vind het PVV Polenmeldpunt een prima initiatief van een politieke partij. De regering kan hier alles van vinden, er is zelfs een afkeuring over afgeroepen door een meerderheid in de Tweede Kamer. Het is en blijft een partij specifieke aangelegenheid. Ik vind dat minister Rutte zich goed opstelt en in deze niet hoeft te luisteren naar de oppositie. Of het ook echt helpt om problemen op te lossen dat denk ik niet direct. Het heeft meer een signaalfunctie zodat op basis van vergaarde gegevens strenger beleid kan worden gevoerd en misdaad ook echt harder kan worden aangepakt. Het kan ook een middel zijn om concrete probleemgevallen snel en adequaat door politie en bewoners op te laten lossen.

vraag 4: Zou u het goed vinden als de Polen een inburgeringscursus zouden volgen?

Als dit geen kosten voor de Nederlandse samenleving met zich meebrengt is dat een prima idee. Maar als Polen uit zichzelf goed integreren dan is het wellicht in veel gevallen niet eens nodig.

vraag 5: Hoe staat u er tegenover dat werkgevers liever voor een Poolse arbeider kiezen dan voor een Nederlandse arbeider?

Ja Poolse arbeiders zijn goedkoop, wel is het zo dat de lonen wel laag blijven in de beroepsgroep waarin ze werken. Ik kan het wel begrijpen dat ze Polen aannemen, maar als er ook een Nederlander zou solliciteren op eenzelfde baan dan zou die eigenlijk voorrang moeten krijgen. Maar iedere werknemer is weer uniek en dat maakt het niet eenvoudig om hier in zijn algemeenheid nog meer over te zeggen. Beter een hardwerkende Pool dan een luie Nederlander.

vraag 6: 'Van de Nederlandse vindt 60 procent het meldpunt een slechts initiatief. de bevolking vind het discriminatie en aantasting van de privacy.' Behoort u ook tot deze 60 procent?

Nee zie eerdere vraag, een prima initiatief, echt niet discriminerend. Zeer opgeblazen in de pers. Het leverde de PVV zelfs 4 zetels meer op in de peilingen.

vraag 7: 'het meldpunt heeft in zowel binnen- als buitenland voor veel ophef gezorgd. Zo reageerde Europese ambassadeurs, het Europees parlement, Brussel, Polen zelf op de komst van het meldpunt.' Wat vind u van al deze bemoeienis van zowel binnen als buitenland?

Bemoeienis is niet nodig en levert de PVV alleen maar meer aandacht op. Laat ze in het Europees parlement maar eens opkomen voor verdrukte christenen in islamitische landen in plaats van te zeuren over een meldpunt Polen. Ook erg overdreven dat minister Rutte zich moest komen verantwoorden. Goed dat hij zijn standpunt in de lucht hield dat dit een zaak is van de PVV. Het is helemaal niet bewezen dat dit meldpunt de economie van Nederland zou schaden zoals meneer Wientjes beweert.

vraag 8: Omdat we door de Europese Unie steeds meer één Europa worden, moeten wij dan de Polen in Nederland ook meer accepteren?

Ik ben niet zo gecharmeerd van 1 groot Europa. Ben ook tegen toetreding van Turkije. Beter is het om het hele Europees Parlement af te schaffen. Dit levert heel veel geld op, dat geinvesteerd kan worden in zorg, onderwijs en andere belangrijker zaken. Er heerst een cultuur van vergaderen en niets bereiken en zakken vullen over de rug van de belastingbetaler.

2 opmerkingen:

  1. Uitstekende beantwoording van de vragen Peter. Ben het helemaal met je eens. Is/wordt dit interview nog ergens anders geplaatst? Zou een goed idee zijn, veel meer mensen moeten hier kennis van nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je reactie Wakkerejan, het auteursrecht ligt denk ik bij de scholiere, maar in mijn eventuele tweede boek kan ik dit interview wel opnemen.
    met groet
    pfk

    BeantwoordenVerwijderen