woensdag 26 juni 2013

Economische inquisitie onder het mom van zondagsrust in Spakenburg

Meestal schrijf ik mijn beschouwingen over de lokale politiek na de besluitvorming. Dit keer kan ik niet wachten met een stukje nog voordat de vergaderingen moeten aanvangen. Wat speelt is dat het college van B&W met haast een voorstel in elkaar heeft getimmerd dat er voor moet zorgen dat alle winkels op zondag gesloten moeten blijven. Vanuit Den Haag is de autonomie over het openstellen van winkels op zondag volledig bij de gemeenten gelegd. Natuurlijk kan het niet zo zijn dat winkels gedwongen worden om open te zijn. Landelijk is een motie van de SGP in de Eerste Kamer aangenomen om een en ander nog eens goed te onderzoeken om deze dwang van overheidswege te voorkomen. Dit is op zich een goede zaak. In onze gemeente wil men echter alle vrijheid voor de ondernemers afpakken en alle mogelijkheden dichttimmeren omdat de zondagsrust anders zeer verstoord gaat worden. Dat de raad hierover moet vergaderen is goed. Het verschrikkelijke van het voorstel is dat er twee ondernemers die in het verleden een vrijstelling hebben gekregen nu dicht zouden moeten op zondag. Het betreft twee eetgelegenheden. (Sphinx en HongKong). Afgelopen zondag heb ik beide ondernemers gesproken en zij zijn niet blij, voelen zich onbegrepen en gepest door ons gemeentebestuur. In een tijd van economische neergang en werkloosheid wil ons college terug in de tijd en past een economische inquisitie toe op enthousiaste ondernemers. En dat nota bene in een tijd waarin ons dorp via citymarketing op de kaart wil worden gezet. Dit is ANTI citymarketing en de SVP zal er alles aan doen om het voorstel van B&W door de gemeenteraad te laten aanpassen zodat onze gemeente niet een stap terug hoeft te doen in de tijd.

2 opmerkingen:

  1. Het getuigt ook van huichelarij, omdat zo door de antichristunie, de schijn wordt opgehouden van een christelijk en Godvrezend dorp, waar men op zondag naar de kerk gaat en niets koopt.
    Dit riekt naar een beknopte vorm van inquisitie, daar het halve dorp niet voor niets op (koop)zondag buiten het dorp vertoeft. Zondagsrust moet door de burgers in meerderheid worden gedragen, met respect voor diegenen die het niet doen. Het moet niet opgelegd worden door de leden van de noorderkerk, ofwel het cu-bolwerk.
    Bovendien, hoe zit het dan met de chinese muur? Hebben zij een aparte vergunning?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bovenstaande is geschreven door r. De jong. Was ik vergeten.

    BeantwoordenVerwijderen