dinsdag 25 maart 2014

Nabeschouwing verkiezingen #gr2014 deel 1 Voorbereiding en campagne

De Spakenburgse Vrijheidspartij wist haar zetel te behouden. Door een nieuw, maar voor kleine partijen slecht systeem van verdeling van reststemmen mocht de tweede stoel in de raad niet bezet worden. Wel was er groei en dat is toch ook mooi meegenomen. De SVP wil alle kiezers bedanken voor het vertrouwen in de komende jaren. Interessant is het om even terug te blikken op de afgelopen periode en hierbij een aantal kanttekeningen te maken. Dat zal gebeuren in een drieluik, dit is deel 1.

Voorbereiding en campagne

Al in de zomer van 2013 is met de voorbereiding van de verkiezingen begonnen. Een belangrijk onderdeel is het verkiezingsprogramma. Dit is uiteindelijk de mooie en originele presentatiegids geworden. (zie rechts op deze blog) In een aantal sessies werd er een kleurrijke uitgave ontworpen, welke gedrukt is bij twee verschillende plaatselijke drukkerijen. Ook het reclame materiaal is verdeeld over ReproWK en drukkerij de Bunschoter. De kieslijst samenstellen was ook leuk om te doen, maar wel arbeidsintensief. Het was niet eenvoudig om een aantal nieuwe mensen te vinden, maar het is toch gelukt om de groep uit te breiden. Er staan kleurrijke figuren op de kieslijst, maar wat wil je ook, als je bij de SVP de vrijheid hebt om jezelf te zijn. Zo heeft een ieder bepaalde talenten die kunnen worden ingezet voor de partij, waarbij het criterium of zijn of haar bijdragen in het gedachtegoed van de SVP passen als leidraad fungeren. Zie voor verdere toelichting het stukje over de lijstduwer Hans van Tamelen van 20 maart. Jammer dat een aantal capabele burgers na een aantal gesprekken toch aangaven er niet aan toe te zijn om kleur te bekennen en zich bij ons aan te sluiten. De campagne was ook leuk, vooral het contact met de burgers op de markt gaf de groep hoop op een tevreden uitslag. We kregen bevestiging over onze opvattingen over de toekomst van Bunschoten. Ook was en is de SVP erg actief op sociale media als Twitter en Facebook. We bezochten nog Holle Wout etc. om jongeren te wijzen op de verkiezingen in verband met de sluitingstijden van de kroegen. Zie verslag kroegentocht van 2 maart op deze weblog.
De debatten op TV verliepen goed en dank gaat uit naar de LOS en DB-TV in samenwerking met de Bunschoter. Ook kreeg de politiek voldoende spreektijd in de lokale krant, teneinde de verkiezingskoorts nog wat verder op te voeren. Het benadrukken van de eigen idee├źn voor het dorp voerde de boventoon. Maar soms was het nodig om de sluwe methode van het verdraaien van het standpunt van de zondagsrust te ontkrachten. Vooral het CDA is er een meester in om gebruik te maken van drogredenen (verdraaien van standpunten van andere partijen) en speelt het spel op een manier zoals op landelijk niveau bij Pechtold vaak te zien is. Respectloos van CDA kopman Wieldraaijer was zijn prognose van 0 zetels voor de SVP. Het liefst wil hij dus dat er geen groep kritische burgers meer mag zijn die zich willen laten vertegenwoordigen door de SVP. Over het momenteel weer zo populaire ‘uitsluiten van groepen mensen’ gesproken. Bijzonder leuk om te doen was de begeleiding van het school SVP team en medewerking om informatie over onze standpunten te geven. Op een aantal filmpjes is te zien hoe de standpunten van de SVP op een manier worden verteld zodat kinderen het ook kunnen snappen. Op de dag van de verkiezingen moest ik op de Calvijnschool de SVP fractie er nog even aan herinneren dat de SVP van ieder mens houdt, ongeacht kleur, ras of godsdienst. Onterechte misverstanden als dat de SVP een hekel heeft aan moslims kunnen zomaar onverwacht de kop opsteken. Het kan verkeren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten