zondag 2 maart 2014

Sfeerverslag kroegentocht SVP

De SVP bezocht afgelopen weekend een aantal horecagelegenheden. Van deze bezoeken en gesprekken met ondernemers en bezoekers is het volgende vermeldenswaard.
Zoals bekend zijn de openingstijden van de uitgaansgelegenheden onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad. Een meerderheid van de raad heeft besloten dat de deuren om klokslag middernacht dicht gaan en dat twee uur later de dansvloer weer leeg moet zijn.
Om kwart over elf kwamen we aan bij Holle Wout. Er waren nog niet veel gasten. We werden gastvrij ontvangen door Henri de Jong. Deze enthousiaste jonge ondernemer is niet blij met het raadsbesluit en wil graag dat zijn bezoekers later dan 12 uur mogen komen en ook later dan twee uur naar huis mogen gaan. De bezoekers waren het hier ook mee eens. Ondertussen gingen we even een kijkje nemen bij eetcafĂ© Thuus. Hier was de zaak om kwart voor twaalf al leeg. Dit komt omdat Thuus een sluitingstijd heeft van half een. Dit betekent voor gasten die langer willen uitgaan, dat zij gedwongen worden om voor middernacht ergens anders binnen te komen. Een heel nadelig effect dus van het genomen besluit van de gemeenteraad. Voor Thuus betekent dit dat gemiste omzet nog wel eens op zondag wordt ingehaald. Tja over het tegengaan van verstoring van de zondagsrust gesproken. Om kwart voor twaalf stonden er rijen dik voor de ingang van Holle Wout en de Jantjes. We hadden genoeg gelegenheid de jongeren hier te spreken over de sluitingstijden. We riepen de jongeren op te gaan stemmen op 19 maart op een partij die voor verruiming van de sluitingstijden is zoals de SVP dat is. We zagen dat de eigenaar van de Jantjes een jongen die na twaalf uur naar binnen wilde volgens de regels tegenhield. Rond half 1 waren we bij Porto d’Oro aangekomen. De gastvrije ondernemer zou hier zondags graag gasten op een terrasje willen ontvangen. Dit is nu verboden in verband met de zondagsrust. We mochten een flyer op de deur plakken van de SVP. Nadat we lekker hadden gegeten ging de tocht weer naar Holle Wout. Er was een opstootje in de Kajuit geweest, maar deze was door de politie onder controle gebracht. In Holle Wout waren we getuige dat de ondernemer rond kwart voor twee de bezemwagen-functie vervulde en alle gasten vertrokken naar buiten. Op straat was het een drukte van jewelste met veel lawaai. We keerden hierna naar Loes en evalueerden de avond. Conclusie was dat alle ondernemers (Ook de eigenaar van grillroom Sphinx wilde een stukje terras op zondag) die we gesproken hadden gevoelens van ontevredenheid uitten. Ook de bezoekers lieten zich allerminst lovend uit over de politiek. Ja en als volksvertegenwoordigers hadden we gezien dat de huidige praktijk nogal wat vragen oproept. Onder tijdsdruk moest er worden uitgegaan, hetgeen voor velen een onbevredigend gevoel gaf. Opvallend was verder toen ik naar huis ging dat rond drie uur nog vele bewoners van de Hoekstraat nog gewoon in de huiskamer zaten. Genoeg stof tot nadenken en bespreking. Het laatste woord is nog niet gezegd. De SVP hoopt dat een nieuwe samenstelling van de gemeenteraad een voor alle partijen bevredigender oplossing vind voor de regelgeving van het uitgaansleven in de horeca, want op deze manier resteren slechts frustraties en dat kan nooit goed zijn voor mens en maatschappij…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten